lauantai 13. helmikuuta 2016

Miten saada ADHD-puoliso hoitamaan asiansa

Jälleen pikainen käännösartikkeli ADHD:sta.

Alkuperäinen englanninkielinen teksti on tämän linkin takana.

(En saanut selville, mitä on "filing taxes", joten käänsin sen veroilmoituksen tekemiseksi. Sanatarkastihan se on verojen arkistointia tai verojen jättämistä.)

Maaliskuun 25. pv 2015, kirjoittanut Jennie, joka on ADHD-valmentaja.


...

"Jos pähkäilet, miten saisit autettua ADHD-omaistasi pysymään raiteilla, voi tämä teksti auttaa.

On monia syitä sille, ettei ADHD-läheisesi tee asioita, joita hänen sinun mielestään pitäisi olla tekemässä tai ettei hän tee niitä sillä tapaa kuin sinun mielestäsi pitäisi.


Pienen lapsen vanhemman on ymmärrettävää olla huolissaan. Puolison tai ystävän voi olla syytä perääntyä ja tutkiskella, kuinka iso osa tästä "ongelmasta" on yritystä kontrolloida ja kuinka paljon on todella kiinni läheisestä. Jotkin syistä eivät välttämättä ole missään yhteydessä ADHD:hen. Loppujen lopuksi kukaan ei ole vain ADHD:nsa. On luonne, mieltymykset, vahvuudet ja heikkoudet, arvot ja paljon muita tekijöitä, joista henkilön yksilöllisyys koostuu. Unohdetaan ne hetkeksi, ja puhutaan vain ADHD:hen liittyvistä syistä.

Mitä ADHD:hen liittyvät syyt ovat? Se riippuu todella paljon tilanteesta. Esimerkiksi, jos miehelläsi on ADHD, ja hänen vastuullaan on veroilmoituksen tekeminen, mutta hän lykkää sitä viime minuuttiin tai mikä pahempaa, ei koskaan ilmoita niitä, on kyseessä tilanne, joka ensisijaisesti johtuu hänen ADHD:staan, ja joka vaikuttaa suoraan sinuun. Tarkastellaanpa asian eri kulmia. Ellei miehesi ole erityisen kiinnostunut koko valmistelusta ja verojen ilmoittamisesta, tämä on erittäin tyypillinen ADHD-"ongelma". Pääasiassa siksi, että verojen ilmoittaminen on monivaiheinen prosessi. Eli jos tietty "ongelmakohtasi" on samalla monivaiheinen prosessi, jatka lukemista.




AKTIVAATIO NEUROTYYPILLISISSÄ AIVOISSA



sisäinen ajantaju - aloittaminen - tärkeys - pilkkominen/järjestys - aktivaatio



AKTIVAATIO ADHD-AIVOISSA


'nyt' vastaan 'ei nyt' - kiireellisyys - haaste - kiinnostus, uteliaisuus - aktivaatio



Neurotyypillisen ei-ADHD-ihmisen alitajunta tekee automaattisesti paljon asioita hänen puolestaan. AKTIVAATIO on yksi toimeenpanevista toiminnoista, joiden tohtori Thomas Brown (ks. englannin kielinen linkki tästä) on tunnistanut olevan heikentynyt ADHD-oireisilla, ja se on vastuussa toiminnan aloittamisesta, suunnitelusta ja startegian valinnassa. Aivot prosessoivat jaksoa ja järjestystä alitajuisesti, "mitä pitäisi tehdä ensin, mitä seuraavaksi, mitä viimeiseksi vai pitäisikö asia laittaa aakkosjärjestykseen?” Samanaikaisesti ne ottaavat huomioon menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden. Ajan arviointi käyttää sisäistä ajantajua ja tärkeysjärjestys perustuu tärkeyteen. Huomaa, että aivot eivät toimi näin henkilöllä, jolla on ADHD. En ole täsmälleen samaa mieltä siitä, että kyseessä olisi "vajaatoiminta", mutta myönnän, että ADHD-aivoja ohjaavat alitajuiset prosessit näyttävät olevan kiinnostus, uteliaisuus, haaste ja kiireellisyys, ja ne vaistoavat ajan sen kulumisen sijaan muodossa 'nyt' tai 'ei nyt'.

Miten tämä liittyy aviomieheesi, joka ei tee veroilmoitusta? No, hän ei ole tyhmä, hän tietää verojen olevan tärkeitä. Siinä onkin ensimmäinen vihje... nimittäin, jos ei ole ADHD:ta, jo tärkeys yksistään voi saada sitoutumaan veroihin liittyvään paperityöhön. Jos on ADHD, no, näkeehän sen kaaviosta… tärkeyttä ei ole koko kaaviossa! Hän tietää verojen tärkeyden, mutta tärkeys ei aja häntä sitoutumaan. Itse asiassa se vaatisi kiinnostusta, uteliaisuutta, haastetta tai kiireellisyyttä, mistä syystä niin monet ADHD-ihmiset antavat huomionsa veroille vasta viime hetkellä jos silloinkaan. He ovat antaneet asian kehittyä kriisitilanteeksi, mistä syystä syntyy kiireellisyys. Muista, tämä on vain ja ainoastaan alitajuista! Puolisosi ei tietoisesti kieltäydy veroasioista. Hän vain ei voi automaattisesti paneutua niihin, sillä hän tarvitsee alitajuisten ajurien aktivoitumista.

Mietin tätä pitkään ja hartaasti, kun opiskelin ADHD:ta. Keksin tämän tarkoittavan, etten minä, neurotyypillinen henkilö, ole alitajuisesti uteliaisuuden ajama. Olen utelias eri asioita kohtaan, mutta uteliaisuuteni ei aja minua toimintaan. Esimerkiksi, olen utelias kaikkien muistiinpantujen tapahtumien aikajanasta. Joskus ajattelen, että asia selviäisi googletuksella, mutta välittömästi sen sanottuani ajattelen myös kuutta muuta asiaa, jotka minun pitäisi tehdä. Tärkeitä asioita, joita minun on tehtävä. Näen selvästi, etteivät uteliaisuuteni ja kiinnostukseni ole tärkeitä minulle. Niiden huomioiminen on parhaimmillaan luksusta ja pahimmillaan ajanhukkaa. No, ainakin minulle. Entä sinulle?

Palataanpa suloiseen puolisoosi, joka ei ole vieläkään hoitanut verojaan. Aika kuluu hitaasti mutta varmasti lähemmäs eräpäivää. Siinä toinen vihje... hänen ajantajunsa eroaa sinun ajantajustasi. Viikkoja aikaa on sama kuin 'ei nyt'. ADHD-elämässä on nyt ja ei nyt. Muista, aina on 'ei nyt', jos ei todella ole 'nyt'. En taaskaan tarkoita älyllisesti. Hän älyää, että hänellä on kaksi viikkoa aikaa, mikä minulle vaikuttaa vähältä ajalta ja hänelle vain ajalta, joka on 'ei nyt'. Alat ehkä tajuta, ettei ADHD-aivojen kaapelointi ole suunnitteluun johtavaa. Tuo kaapelointi on kyllä mahtava kriisinhallintaan, sillä siinä yhteydessä on aina 'nyt'!

Vielä yksi iso asia saa alkunsa sen seurauksena, ettei jakson ja järjestyksen huomioon ottaminen ole automaattista. Miten kaikki tulee tehdyksi? Ilman ADHD:ta aivot pilkkovat ja järjestävät asiat automaattisesti pienempiin palasiin ja eri alaotsikoiden alle sekä määrittelevät alun, keskikohdan ja lopun. On mahdollista tietää melkein vaistomaisesti, mitä tehdä ensiksi. Nämä asiat eivät ole itsestäänselviä henkilölle, jolla on ADHD. Tällöin aivot eivät ryhmittele kategorioita automaattisesti eikä ole helppoa ratkaista, minkä asian pitäisi tapahtua ensimmäisenä.
 

ADHD-henkilö käsittelee tehtävät kokonaisuuksina. Etkö usko? Pyydä läheistäsi kirjoittamaan tehtävälista ja vilkaise sitä. Ensinnäkin siinä on luultavasti miljoona asiaa muutaman sijaan. Jokainen tehtävä lukenee kokonaisuutena, ei vaiheina. Esimerkiksi, "hoida verot" on listalla sen sijaan, että siinä olisi "etsi kuitit", "järjestä kuitit, "järjestä tiliotteet". ADHD-mieli ajattelee kokonaisuutta mieluummin kuin sen palasia. Heille asiat ova usein mustavalkoisia: kaikki tai ei mitään.

Henkilön, jolla on ADHD, on toimittava manuaaliohjauksella, ei automaattivaihteella niin kuin neurotyypillisen ihmisen. Hänen on tietoisesti mietittävä, voiko tehtävän pilkkoa osiin ja mistä hänen kuuluisi aloittaa. Hän voi jopa aloittaa keskeltä, sillä hänelle se ei ole keskikohta vaan paikka muiden joukossa. Kaikkien näiden tietoisten päätösten tekeminen voi olla uuvuttavaa, kun ei ole edes kiinnostusta polttoaineeksi toiminnalle. Kun tähän päälle vielä joutuu rakkaan ihmisen (eli sinun) jatkuvan vinoilun kohteeksi, no... ei ole vaikeaa huomata, kuinka moni ADHD/ei-ADHD -suhde on kovan paineen alla verojen hoitamisen aikaan.


Lakkaa antamasta neurotyypillisiä ratkaisuja ADHD-ongelmiin. Se on paras neuvo, jonka voin antaa. Älä ojenna heille kansiota ja käske heidän ensimmäiseksi mennä etsimään kuittinsa. Kukaan ei pidä käskyttämisestä muutenkaan. Kestävien ratkaisujen luomiseksi ADHD-diagnosoidun on löydettävä oma tapansa, jossa on hänelle järkeä, ja joka sopii yhteen hänen aivojensa toiminnan kanssa. Sitä paitsi, jos he keksivät tavan itse, on sillä enemmän tarttumapintaa.

ADHD-valmentajana opetan kuinka nähdä toinen toisensa parhaiten ja miten keskustella niin, että voisi saada yhdessä aikaan ainutlaatuisia ratkaisuja, jotka toimisivat molemmille. Muistakaa, teidän molempien toimintatapojen sisällyttäminen tasoittaa pelikenttää. Se ei anna etua, se vain asettaa teidät samalle viivalle. Siinä pointti, joka ADHD:sta pitäisi nähdä! Oppikaa ja hyväksykää eroavaisuutenne. Jos haluatte suhteenne parantuvan, teidän on kommunikoitava paremmin, mikä tarkoittaa, että toistenne todellisen tuntemisen on oltava tehokkaammin osana keskustelua. Puhukaa toisillenne ja uskokaa toisianne. Mitä tahansa se vaatiikaan, on samalle viivalle pääseminen päämäärä, ei mikään muu."


...

Näin siis kirjoitti Jennie. Tarkkaavaisuushäiriöisenä minä allekirjoitan täysin nuo huomiot ADHD-aivojen toiminnasta. Kun ei ole 'nyt', ei todellakaan ole 'nyt'! Mitä ajatuksia teille tästä heräsi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristähän päivääni kommentilla! :)