lauantai 13. helmikuuta 2016

Älykkyydestä ja sen sanallisesta kuvauksesta

Taannoin pohdin neuropsykologin kirjoittaman raportin tuloksia. Mitä tarkoittaa, jos joku asia on keskitasoista, hieman keskitasoa heikompaa tai vaikkapa erittäin lahjakkaiden tasoa? Viimein onnistuin löytämään vastauksen!

Täydellistä selitystä tämä linkki ei anna, mutta jotain osviittaa (klikkaa tästä pdf-tiedostoon). Sanaa lahjakas ei siellä ole selitetty. Sehän ei ole sama asia kuin älykäs.


Vanha tautiluokitus:


Sanallinen kuvaus vanha tautiluokitus


Lausunnoissa on käytettävä sanallisia kuvauksia toiminnoista:


Sanalliset kuvaukset ja erityyppisten skaalojen pisterajat.


Älykkyysosamäärään vaikuttaa aina valittu asteikko. Käytännossä ÄO 130 tarkoittaa "keskiarvo + kaksi hajontaa" eli yksi hajonta saa arvon 15. Luku 145 puolestaan on kolme hajontaa lisättynä keskiarvoon. Joskus tulee luettua hyvin korkeista 200 ylittävistä osamääristä, mutta niissä on kai eri hajonta. Viralliset testit eivät kai ylitä 160:tä. Testejä ilman aikarajaa voi tehdä täällä. Tein tuolta ensimmäisen testin. Oli ihan mukava, mutta aikaa upposi.

Muistaakseni kognitiivisista taidoista vain puolet voidaan selittää geeneillä. Jos älykkyyden kehittäminen kiinnostaa, niin haasta itsesi lukemaan, pohtimaan ja laajentamaan näkökulmiasi. Myös erilaisten harjoitusten avulla voi parantaa älykkyystesteissä pärjäämistä. Itse olen tykännyt tästä sivustosta, joka kyllä joskus toimii vähän hitaanlaisesti: http://www.cambridgebrainsciences.com/

Älykkyys on myös eri asia kuin viisaus. Älykäs ihminen voi siis olla hyvinkin tyhmä! Viisauttakin voi onneksi harjoitella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristähän päivääni kommentilla! :)