lauantai 6. tammikuuta 2018

Tuottaisiko rahani tarpeeksi osakkeissa ja rahastoissa?

Perustin joulukuussa Nordnet-tilin.

Mikähän olisi realistinen tuotto-odotus osakesijoittamisessa?

Luin tässä muiden blogeja, ja linja tuntuu olevan, että satojen tuhansien sijotuksilla saa kuussa satasia, kymppitonnien sijoituksilla kymppejä kuussa.

Päätelmäni pitää paikkansa, että tällä hetkellä rahani kyllä tuottaa paremmin yrityksen kalustossa, jota on monella kymppitonnilla ja käteen jää kuussa tonnin kieppeillä oleva summa.

Tonnilla saa muuten paljon paremmin korkoa korolle kuin muutamalla kympillä.

Että perustuuko osakesijoittamisen järkevyys kuitenkin enemmän osakkeiden arvonnousuun, ja että niitä vastaan saa otettua lainaa?

Minun yritykseni kaluston arvo lähinnä pysyy samana tai laskee. Jos jaksaisi kikkailla, saattaisi kalustoa säännöllisesti päivittämällä saada kuitenkin omansa suunnilleen takaisin ja tilalle uudempaa kalustoa, jonka arvo taas hetken pysyy.

Passiivisuus on myös eri tasolla. Joudun toki pistämään työaikaa vuokraamiseen. On kaikennäköistä huoltoa, säätöä, sopimusten kirjoittamista, laskutusta, lähetystä. Tänään lähettelin sähköposteja ja tein paperihommia 1,5 h. Mutta käyttäisinkö osakesijoittajana vielä lisäksi saman ajan päivässä osakkeiden vertailuun ja pörssikurssien murehtimiseen?

Hulluinta on, että kuvittelen olevani pahimman luokan downshiftari. Naapurikin juuri kysyi, saanko työkkäristä rahaa vai millä pärjään, kun opetan niin vähän. Tämä siis teettää vain hyvin vähän sellaista työtä, mikä näkyy muille. Työ on kuitenkin mielessä myös silloin, kun sitä ei tee. Joten rentoutta kaipaavan leppoistajan elämää tämä minun työni ei ainakaan vielä ole.

Vaikka osakesijoittaminen on passiivisempaa ja turvaisi rahantulon, vaikka makaisin koomassa sairaalassa, taidan kuitenkin pysyä lestissäni. Olen "kaikki tänne heti nyt" -luonne, ja pidän nykytilanteestani, joka lyhyellä tähtäimellä on juuri minun tietotaidollani osakesijoittamista kannattavampaa, ja jonka markkinan ymmärrän.

1 kommentti:

  1. Sijoittaminen vaatii juurikin sitä sopivaa luonnetta jolla pystyy laittamaan rahat kiinni ja unohtamaan ne. Alussa homma on turkasen hidasta, nimenomaan niitä kymppejä kuussa, mutta kymmenessä vuodessa on helposti mahdollista päästä sinne 500€+ kuukausitasolle jolla sitten hoitaa samaan aikaan asumisen pakolliset kustannukset sekä hätävarapuskurin. "Kaikki tänne heti nyt"-luonteelle tuo ei varmasti sovi koska kyse on vuosikymmenten projektista :D

    Sijoittamisesta tulevat osinkotulot ja arvon nouseminen eroaa välinevuokrauksesta siinä mielessä, että "buy & hold" periaatteella hyvän yrityksen löytämiseen tarvitsee tehdä työ vain kerran, sen jälkeen sieltä tulevat tulot ja tuotot ovat 100% passiivista, ei tarvitse huoltaa ja ylläpitää kalustoa tai miettiä sen uusimista ja sopimusten allekirjoittamista.

    VastaaPoista

Piristähän päivääni kommentilla! :)