Olin kahden vaiheilla nukkuako vai kirjoittaa. Valitsin kirjoittamisen.
Olen ollut aina säästäväinen ja mielestäni pääosin järkevä rahankäytössäni. Nyt on kuitenkin tultu tilanteeseen, jossa jonkinlaista talouden korjausliikettä tarvitaan.
Tilanteen taustalla on
- Tulojeni putoaminen kolmasosaan kesän ajaksi. Suunnitelmissa oli järjestää ties mitä kesäkursseja, mutta enhän järjestänyt.
- Uudet kulut kuten kirjanpitäjä ja asuntolaina, kiinteistövero ym.
- Viime vuonna maksoin jo alkuvuodesta kaikki eläkemaksut ja puhelinlaskutkin loppuvuodeksi yhdellä kertaa säästettyäni niihin edellisen vuoden lopussa. Siinä pääsi vähän unohtumaan, että tavallisesti tilillä pitää pitää puskuria kuukausittaisia laskuja varten...
- Liika rahankäyttö tammi-helmikuussa heijastuu vielä tännekin.
- Epämääräiset pelot joihinkin raha-asioihin liittyen, esim. ilmeiseti joudun palauttamaan opintotukia 4 kk:lta. Kun vaan tietäisi, jatkaisevatko maksun näin syksyltä vai tuleeko palautus ajankohtaiseksi myöhemmin.
- Remontoinnin tarve. Harvinaisen epäonnistunut olo kyllä, jos ei saada mitään koko kesänä aikaan, ja vieläpä siksi että rahaa ei ole, vaikka ihan hyvin olisi voinut olla!
Käyttämäni ja suunnittelemani taktiikat:
1) Armoton pihistely. Haaveilemiani koulutarvikkeita en hanki, koska en tarvitse oikeasti. Mitään muitakaan tarvikkeita en nyt voi ostaa. Kuukausia olen kuolannut yksien piirustustussien perään, mutta on vaan kerta toisensa jälkeen hillittävä. Nyt olisi vielä -20% alekin niihin, ja toisessa nettikaupassa toisiin kyniin -15 %! Ei auta, vaikka kuinka selittelen, että niitä piirustuksia voisi sitten myydäkin, ja ties mikä joulukorttimaakari minusta voisi vielä kehkeytyä.
2) Opintolaina. Paloi jo kaikennäköisiin laskuihin, koko syyslukukauden satsi.
3) Vakuutusten maksuerien lisääminen, ettei tarvitsisi nyt yhdessä kuussa maksaa kaikkia vakuutuksia kerralla niin kuin olen ennen tehnyt. Lisäksi päällekkäisyyksien poistaminen ja mahdollinen kilpailutus. Käyttämättömänä seisovan kakkosauton vakuutuksen lopetus. (Ei vaan mitenkään etene tämä! Sovittuna soittoaikana eivät soita, muina aikoina taas minä en vastaa...)
4) Jaksaa jaksaa -meininki. Keikkoja tehdään, opetuksista pidetään kiinni. Opintoja sen verran, että voisi luottaa opintotuen juoksevan ainakin keväällä taas.
5) Opiskelija-asuntoasian selvittely. Jos saisin opintoluolan ja siihen tuet, voisin hyödyntää tilaa myös työasioissa. Loppujen lopuksi voisi tehdä rahatilanteelle hyvää, vaikka ensivaikutelmana kuulostaa menoerältä. Vähemmän bensakuluja ja bussikuluja kuiteniin, jos on missä yöpyä yliopiston lähellä.
6) Vähemmän epämääräistä ilmaista muiden auttelua. Sorrun tähän niin usein! Vie voimia työltä, ja väsyneenä rahaakin on vaikea muistaa käyttää hyvin.
7) Ilmaiset ja puoli-ilmaiset ruoat kuten marjat ja sienet metsästä ja puutarhasta, oman puutarhan muut antimet. Kaurapuurot ym.
8) Lupausten hillitseminen. Ei enää mitään yrityksen hankintoja lupaamalla kenellekään yhtään mitään! Olen nyt joutunut kohtaamaan tilanteita, joissa olen kevättalvella luvannut, että syksyn sesonkiin hankkisin sitä ja tätä, kun varmaan silloin olisi rahaa. Niin vissiin... No, toisaalta aivan lukkoon ei onneksi mitään oltu lyöty! Ahdistavaa, miten sitä aina lipsuukin... Myös siskon palkkaaminen oli lupaus, eipä se paljoa töitä kerinnyt tekemään, mutta hyödyllistä kyllä se mitä teki.
9) Myynti. Teoriassa saattaisin saada myytyä yritykseni kalustoa muutamalla tuhannella eurolla, mutta oikeasti en raskisi luopua kyllä yhtään mistään. Liian rankan tuntuinen päätös, mitä myisin, enkä koe aikaa olevan kaupantekoon.
10) Pienet lisätienestit. Ikkunanpesua tutuilla jne.
11) Mainostus, en ole täällä paikkakunnalla mainostanut opetuspalvelujani, koska olen ollut epävarma omasta jaksamisestani. Siis että mahtuuko enempää oppilaita, kun on koti ja opinnotkin elämässä. Toisaalta lisätienestit avokillekin olisivat tervetulleita, hänen toimintansa mainostamista olisi syytä taas harkita. On se aika, kun ihmiset valitsevat harrastuksiaan syksyksi ja koko vuodeksi, joten tilanne olisi otollinen. (Toisaalta on aina vaarallista sitoutua uusiin juttuihin, ylityöllistämisellä olen ennenkin saanut omassa elämässäni paljon tuhoa aikaan.)
12) Varmistelu. Otettava yhteyttä kaikkiin paikkoihin, joiden kanssa keväällä oli puhe, että opettaisin heillä kursseja. Kyseltävä kouluilta, voiko heidän tilojaan käyttää, ym.
13) Mahdolliset rahalliset tuet yhteiskunnalta keskittymishäiriön aiheuttamiin kuluihin. (Ei ole vaan ollut pokkaa hakea tähän mennessä mitään sellaista, vaikka oikeus olisi saada selvitys, mihin kuluihin mitään voi saada.)
14) Karhuaminen. Kaikki asiakkaat eivät muista maksaa ajallaan, sinänsä ei haittaisi, jos vaan itse muistaisin karhuta heti.
15) Odottaminen. Säännöllistä tuloa minulla on, tilanne tasapainottunee kunhan aika vain kuluu. Näin väittää ainakin budjettini taulukko-ohjelmassa.
Epätoivo meinaa kyllä iskeä. Rahatilanteen epäselvyys kieltämättä aika paljon laskee fiilistä kotona juuri nyt. Ei auta, eteenpäin on mentävä. Positiivisiakin puolia on, pitäisi vaan muistaa ne useammin. Kulutusluottoa ei ole eikä mitään sellaista. Luottokortti tietysti polttelisi, mutta annoin sen onneksi avokin huomaan tuossa jokin aika sitten... Pitäisi pistää kahtia koko kapistus, ennen en sitä mihinkään tarvinnut ja nyt, kun houkuttaisi, ovat kortin korot pilvissä.
Hyvää alkuviikkoa kaikillen, koitetaan pysyä pinnalla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Piristähän päivääni kommentilla! :)