sunnuntai 31. tammikuuta 2016

20 asiaa, jotka muistaa ADD-läheisen kanssa

Pyynnöstä käännän ja tiivistän artikkelin "20 Things to Remember If You Love a Person with ADD".
En ole ammattikääntäjä, pahoittelut ajoittaisesta Iltalehti-tunnelmasta.

(Englannissa termi ADD pitää kai sisällään myös ADHD:n. Jätin termit sellaisiksi kuin ne alkutekstissä olivat. Jätin tekstin myös yhtä siirappiseksi kuin se olikin...)

Lisäys: Unohdin, etten osaa tiivistää, joten tässä koko juttu käännettynä. Lisäksi haluan huomauttaa, että itseeni nämä kaikki asiat eivät täysin päde. ADD ja ADHD esiintyvät erilaisina yhdistelminä, eivätkä kaikki ole yhtä impulsiivisia.

...

20 ASIAA, JOTKA MUISTAA ADD-LÄHEISEN KANSSA


Henkilöä, jolla on ADD, on vaikea rakastaa. Et voi koskaan tietää, mitä on turvallista sanoa. On kuin kävelisit miinakentän halki. Hiivit varpaillasi epävarmana siitä, mikä askel (tai sana) laukaisee räjähdyksen tai tunteen tällä kertaa. Haluat välttää räjähdystä.

ADD/ADHD-henkilöt kärsivät. Elämä on heille vaikeampaa kuin muille ihmisille. Kaikki on voimakkaampaa ja suurempaa. Heidän älykkäät mielensä luovat, suunnittelevat, ajattelevat eivätkä koskaan lepää. Kuvittele, miltä tuntuisi, jos päässäsi pyörisi pysähtymätön karuselli!

Heidän mielensä liikkuu tunteenpurkauksista täysin toisiin ääripäihin: ADD käsittää useita käyttäytymismalleja, jotka voivat olla haitallisia parisuhteelle. ADD on salaperäinen yhdistelmä vastakohtia ja ääripäitä. Esimerkiksi mitä tulee keskittymiseen, ADD-henkilöt eivät voi keskittyä ollessaan tunteen vallassa tai jos heidän ajatuksensa häiriintyvät. Kuitenkin kiinnostuessaan tietystä aiheesta he usein sukeltavat niin syvälle siihen, ettei heitä tahdo saada vedetyksi pois keskittyneestä tilasta. Projektin aloittaminen on haaste, mutta sen keskeyttäminen on vielä suurempi haaste.

Tosirakkaus on ehdotonta, mutta ADD tuo eteen tilanteita, jotka koettelevat rakkauden rajoja. ADD koettelee ihmissuhdetta oli kyseessä lapsesi, poikaystäväsi, tyttöystäväsi, puolisosi tai kihlattusi. Paras tapa tuoda rauha elämiinne on opetella uusi ajatusmalli, jolla käsitellä sitä tunteiden vuoristorataa, jonka ADD tuo mukanaan jokaiseen päivään.

Kun ymmärrät, miltä ADD-henkilöstä tuntuu, voit olla helpommin kärsivällinen, suvaitseva, myötätuntoinen ja rakastava. Suhteenne muuttuu nautittavammaksi ja rauhallisemmaksi. Tällainen on ADD/ADHD-henkilön mieli:

1. Heillä on aktiivinen mieli.
ADD-aivot eivät pysähdy. On/Off-nappulaa ei ole. Ei ole jarruja, jotka pysäyttäisivät. Tämän taakan kanssa pitää vain oppia selviämään.

2. He kuuntelevat, mutta eivät sisäistä sanottua.
ADD-henkilö katsoo, kuulee sanasi ja näkee huultesi liikkuvan, mutta ensimmäisen viiden sanan jälkeen heidän ajatuksensa ovat jo lähteneet vaeltamaan. He kuulevat yhä sanasi, mutta heidän ajatuksensa ovat muissa maailmoissa. He ajattelevat, miten liikkuvia huuliasi ja sojottavaa tukkaasi, eivät sitä, mitä sinä sanot.

3. Heillä on vaikeuksia pysyä tehtävissä.
ADD-henkilöt eivät pidä tarkkaavuutta käsillään olevassa asiassa vaan vaikkapa tuijottavat seinän värejä. He vaihtelevat suuntaa ja yrittävät löytää ulos kuin labyrintissä.

4. He ahdistuvat helposti.
Syvällisinä ajattelijoina he ovat herkkiä kaikelle ympärillään. Äänekkäässä ravintolassa voi kuulostaa samalta kuin Metallican konsertissa eturivistä kuultuna. Masentava pikku-uutinen voi syöstä heidät maailmanlopun tunnelmiin.

5. He eivät voi keskittyä ollessaan tunteen vallassa.
Jos jotain huolestuttavaa on meneillään tai jos ADD-henkilö on poissa tolaltaan, hän ei voi ajatella mitään muuta. Keskittyminen työskentelyyn, keskusteluun ja sosiaalisiin tilanteisiin muuttuu lähes mahdottomaksi.

6. He keskittyvät liian intensiivisesti.
Kun ovet mieleen avautuvat, hyppää ADD-henkilö sinne kuin sukeltaja valtamereen.

7. Heillä on vaikeuksia keskeyttää tehtävä ollessaan "tiloissa"
Ja syvän valtameren alla he pysyvät tunteja. Vaikka happi olisi vähissä, he nauttivat näkymistä eivätkä nouse pintaan ennen kuin happi melkein loppuu.

8. He ovat kykenemättömiä säätelemään tunteitaan.
ADD-henkilön tunteet ravaavat villeinä ja väärissä mittasuhteissa eikä niitä voi hillitä. Sotkeutuneet piuhat heidän loisteliaissa aivoissaan tekevät ajatusten ja tunteiden käsittelyn vaikeaksi. He tarvitsevat lisäaikaa saadakseen systeeminsä toimimaan kunnolla.

9. Heillä on sanallisia purkauksia.
Heidän intensiivisiä tunteitaan on vaikea säädellä. Koska he sanovat impulsiivisesti, mitä ajattelevat, he usein sanovat asioita, joita myöhemmin katuvat. Heille on lähes mahdotonta editoida sanomisiaan ennen lausumista.

10. He jännittävät sosiaalisia tilanteita.
ADD-henkilöt tuntevat olonsa usein epämukavaksi sosiaalisissa tilanteissa, sillä he tietävät olevansa erilaisia. He pelkäävät sanovansa jotain typerää tai reagoivansa sopimattomasti. Vetäytyminen tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta.

11. He ovat hyvin intuitiivisia.
ADD-henkilöt näkevät pintaa syvemmälle, mikä onkin ADD:n nautittavimpia puolia. Tämä inspiroiva piirre saa aikaan luovia neroja: keksijöitä, taiteilijoita, muusikoita, kirjailijoita.

12. He ajattelevat näkökulmista, jotka eivät tule muille mieleen.
ADD aiheuttaa erilaista ajattelua, minkä seurauksena ADD-henkilöiden abstraktit mielet keksivät sellaisia ratkaisuja ongelmiin, joita konkreettiset ajattelijat eivät keksi.

13. He ovat kärsimättömiä ja levottomia.
Ärsyyntyy helposti, haluaa asioiden tapahtuvan välittömästi, räplää alituisesti puhelintaan, pyörittää tukkaansa, heiluttaa jalkaansa: ADD-henkilö tarvitsee jatkuvaa liikettä, sillä se on hänelle rauhoittavaa toimintaa.

14. He ovat fyysisesti herkkiä.
Lyijykynä tuntuu raskaalta heidän kädessään. Kankaan kuidut kutittavat, vaikka tavanomainen ihminen ei niitä huomaisikaan.. Sängyt tuntuvat möykkyisiltä. Eri ruokalajeilla on koostumuksia, joita et voisi kuvitellakaan. He varmaan voisivat tuntea herneen kahdenkymmenen patjan alla, kuin se yksi satuprinsessa.

15. He ovat epäjärjestelmällisiä.
Pinot ovat heidän lempijärjestelymetodinsa. Kun tehtävä on saatu päätökseen, siihen liittyvät paperit laitetaan pinoon, missä niitä säilytetään siihen saakka kunnes pino on liian korkea. Vasta siinä vaiheessa pino on ADD-henkilölle liikaa, jolloin hän turhautuu ja siivoaa. ADD-henkilöiden on varottava, ettei heistä tule tavarahamstereita. ADD-henkilöille on vaikeaa pitää paikat järjestyksessä, sillä heidän aivonsa eivät toimi järjestäytyneesti.

16. He tarvitsevat tilaa liikkua.
Puhuessaan puhelimessa tai osallistuessaan keskusteluun ADD-henkilö ajattelee paremmin, kun on liikkeessä. Liike on rauhoittavaa ja tuo ajatuksiin selkeyttä.

17. He välttelevät tehtäviä.
Päätöksenteko ja tehtävien saattaminen loppuun ajallaan on kamppailua. He eivät ole laiskoja tai vastuuttomia, heidän mielensä vain ovat täynnä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Vain yhden valitseminen niistä kaikista voi olla ongelmallista. On helppoa välttää päätöksentekoa, sillä he ajattelevat liikaa. He vellovat pakonomaisesti omien ajatustensa syvyyksissä.

18. He eivät muista yksinkertaisia tehtäviä.
Eräs ristiriitainen ADD:n oire on muisti. ADD-henkilöt eivät muista hakea vaatteitaan pesulasta, maitoa ruokakaupasta tai muista tapaamisia. Toisaalta he muistavat jokaisen kommentin, sitaatin ja puhelinnumeron, jonka kuulivat päivän aikana. Riippumatta muistilappujen ja muistutusten määrästä heidän ajatuksensa ovat jossain muualla. Visuaaliset asiat on helpompi muistaa - siksi heillä onkin usein sen seitsemän ikkunaa ja välilehteä auki tietokoneen työpöydällä.

19. Heillä on monta asiaa meneillään yhtaikaa.
Mielensä jatkuvasta aktiivisuudesta johtuen seuraavaan tehtävään tulee tartuttua ennen kuin edellinen on kunnolla viimeistelty. Mitä enemmän meneillään kerralla, sen parempi. Multitaskaus on heidän lempiharrastuksiaan.

20. He suhtautuvat intohimoisesti kaikkeen, mitä tekevät.
ADD-henkilön tunteet, ajatukset, sanat ja kosketus ovat voimakkaita. Kaikki on suurempaa, mikä on siunaus oikein kanavoituna. Kun ADD-henkilö tekee, hän tekee sydämellään ja sielullaan. He antavat kaikkensa. He ovat intensiivisiä, tarkkanäköisiä ja syvällisiä, mikä tekee heistä erityisen rakastettavia.

ADD/ADHD-henkilöllä on ongelmia inpulssikontrollin kanssa. Heillä myös on monia mahtavia ominaisuuksia, joista voit nauttia, kunhan ymmärrät, miten he ajattelevat ja tuntevat. Myötätunto, empatia ja kärsivällisyys kantavat sinut vaikeimpien aikojen läpi. On tärkeää pitää hyvää huolta itsestäsi: vietä säännöllisesti aikaa yksin, tee mistä nautit, etsi vertaistukiryhmä, terapeutti tai viisas ystävä, lomaile säännöllisesti, meditoi, etsi harrastuksia ja oma intohimosi. Ennen kaikkea opettele hengittämään.

Monilla suurista keksijöistä, taiteilijoista, muusikoista, yrittäjistä ja kirjailijoista oli ADD/ADHD. He menestyivät, sillä heillä oli rakastettu kuin sinä tukemassa heitä päivittäisten kamppailujensa läpi. Korvaa suuttumuksesi myötätunnolla. Tajua, kuinka paljon he kamppailevat niiden asioiden parissa, jotka ovat sinulle aivan helppoja. Ajattele ADD-aivojen olevan kuin väärin kytkettyjä virtapiirejä. Seuraavan kerran kun ajattelet heidän olevan laiskoja, vastuuttomia, epäjärjestelmällisiä ja vastuunpakoilijoita, yritä muistaa, miten kovasti heidän on työskenneltävä suoriutuakseen yksinkertaisista tehtävistä.

Kyllä, ADD/ADHD-henkilöitä on vaikea rakastaa, mutta kunhan ymmärrät heidän kantamaansa taakkaa, avautuu sydämesi heille. Rakkaus ja myötätunto ottavat vihaisuudelta tilaa. Näet heidän miellyttäviin ja hyviin sieluihinsa.

8 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Pistin vaimolleni. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, eipä mitään, toivottavasti on hyötyä! :)

   Poista
 2. Tää oli kyllä ehdottomasti paras artikkeli aiheesta, mitä oon tässä muutaman vuoden aikana nähnyt.

  Kaikki 20 kohtaa kolahti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin kolahti, mutta vähän vireystila ja päivä myös vaikuttaa. Esim. sanomistensa sääteöy onnistuu joinain päivinä muita paremmin.

   Poista
 3. Hyvä teksti ja kiitos, että olet siitä käännöksen tehnyt.
  Olen monenlaisia kirjoituksia aiheesta lukenut. Tämä sijoittuu yhteen parhaimmistoon.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista, Joni ja anonyymi! Olen ollut ihan vähällä poistaa tämän tekstin, kun häpeän joitakin kökköyksiä käännöksessäni. Muokata en uskalla alkaa, siitä ei tulis loppua... Ei oo kuitenkaan vielä alkanu sadella työtarjouksia iltapäivälehdistä, hehe.

  Mun on ollu tarkotus kääntää paljon muutakin, mutta elämänhallinta ei ole riittänyt siihen eikä ole ollut prioriteettinäkään.

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Jee, ole hyvä! :) Itse vaan aina mietin, mitä se lopulta auttaa että ymmärrys lisääntyy. Oikeastihan me kaikki, niin ADHD:sta kärsivät kuin läheisetkin, haluaisimme että jokin viimein oikeasti muuttuisi. Ja se ei sitten olekaan niin helppoa.

   Poista

Piristähän päivääni kommentilla! :)